...så er der ikke længe til vi åbner!

Kaffesorter

Arabica and Robusta Coffee Varieties by World Coffee Researc - CC BY-NC-ND 4.0
World Coffee Research Varieties Poster

Når man taler om sorter, skelner man mellem varieteter og kultivarer. En varietet er en naturligt forekommende krydsning, mens kultivaren er skabt gennem forædling. Egentlig er denne nomenklatur ikke korrekt – en kultivar er i sig selv en varietet, men menneskeskabt. Men i kaffeverdenen er førstnævnte betydning ret fremherskende, så det er den der bruges herunder.

Se i øvrigt World Coffee Research Varieties Catalog

Der mangler en del varieteter i grafen1) her. Dem arbejder vi lige nu på at indføje, samt at tilføje dem som simpelthen har andre navne i andre dele af verden.

I listen herunder er krydsninger indikeret med x. Mutationer eller forædlinger af en forældreplante skrives som et sammensat navn. Det vil sige at Timor x Caturra er en krydsning mellem to specifikke sorter, og at typen Paraiso Bourbon er en efterkommer af Bourbon-stammen.

Det er nu vigtigt at pointere, at eugenioides, robusta (egentlig canephora) og liberica er på øverste niveau i kaffefamilien – den egentlige species2). Det er fra dette niveau alle kaffeplanter nedstammer og forgrener sig. Arabica er herefter en spontan krydsning mellem eugenioides og robusta. Men for nemhedens skyld betragter vi herunder arabica som på niveau med robusta.


  • Arabica

    Den ene af de 4 mest betydelige kaffesorter. Det er fra arabica, robusta, excelsea og liberica at næsten alle kaffevarieteter udspringer. Se i øvrigt: World…

    Læs mere…

  • Ateng

    Ateng er en sammentrækning af Aceh Tenga, som er et område i Indonesien. Kaffen er en arabica-sort og faktisk den samme som Catimor.

    Læs mere…

  • Bourbon

    En dominerende arabica-kultivar, navngivet efter den vulkanø nær Madagascar, hvor kaffesorten er udviklet. Øen var fransk koloni og hed dengang Bourbon. I dag hedder øen…

    Læs mere…

  • Catimor

    Catimor er interessant, fordi det er en vild hybrid af timor og caturra, og fordi timor i sig selv er en vild hybrid mellem robusta…

    Læs mere…

  • Catuai

    En krydsning mellem caturra og mundo novo, med samme kompakte vækst som caturra. Se iøvrigt: World Coffee Research | catuai

    Læs mere…

  • Caturra

    En naturlig mutation af bourbon oprindeligt fundet i Minas Gerais i Brasilien. En lille plante som er meget lidt pladskrævende. Se i øvrigt: World Coffee…

    Læs mere…

  • Djemper

    En kultivar fra Indonesien som trækker fra S288, der var en rust-modstandsdygtig varietet fra Indien.

    Læs mere…

  • Liberica

    Liberica er en af de fire hovedsorter og er kendetegnet ved en mørk og ret krydret smag, typisk med meget lidt syre. Sorten har været…

    Læs mere…

  • P88

    Oprindeligt en catimor-mutation, som selv har haft en omtumlet rejse, som fra Sydamerika er kommet tilbage til Asien.

    Læs mere…

  • Pache Bourbon/Pache

    En naturlig mutation af bourbon, som udmærker sig ved en kompakt vækst, som gør den velegnet til små og utilgængelige marker. Se i øvrigt: World…

    Læs mere…

  • Paraiso Bourbon

    En varietet udsprunget af Bourbon. Paraiso yder under middel og har en større tendens til plantesygdomme, men dyrkes til gengæld flere steder. Sammen med en…

    Læs mere…

  • Robusta

    Den ene af de 4 mest betydelige kaffesorter. Det er fra arabica, robusta, excelsea og liberica at næsten alle kaffevarieteter udspringer. Robusta kendes også under…

    Læs mere…

  • S795

    Selection 795 er den første arabica som var modstandsdygtig overfor svampesygdommen rust, som er den store plage blandt kaffedyrkere.

    Læs mere…

  • TimTim/Timor

    TimTim er det navn som Timor-varieteten typisk har i Sydamerika. Timor er en vild hybrid mellem robusta og arabica, først fundet på den indonesisk regerede…

    Læs mere…

  • Typica

    Typica betyder almindelig på latin og indikerer blot at den pågældende varietet er den grundlæggende af sin species. Se i øvrigt: World Coffee Research |…

    Læs mere…

  1. en graf i denne sammenhæng skal ikke forstås som et diagram som dem Hans Bischoff viste på TV, men som en gruppe af forbundne elementer[]
  2. d.v.s. art, mens genus er betegnelsen for slægt, her Coffea[]