Din kurv er lige nu tom!
Kaffesorter
Når man taler om sorter, skelner man mellem varieteter og kultivarer. En varietet er en naturligt forekommende krydsning, mens kultivaren er skabt gennem forædling. Egentlig er denne nomenklatur ikke korrekt – en kultivar er i sig selv en varietet, men menneskeskabt. Men i kaffeverdenen er førstnævnte betydning ret fremherskende, så det er den der bruges herunder.
Se i øvrigt World Coffee Research Varieties Catalog…
Der mangler en del varieteter i grafen1) her. Dem arbejder vi lige nu på at indføje, samt at tilføje dem som simpelthen har andre navne i andre dele af verden.
I listen herunder er krydsninger indikeret med x. Mutationer eller forædlinger af en forældreplante skrives som et sammensat navn. Det vil sige at Timor x Caturra er en krydsning mellem to specifikke sorter, og at typen Paraiso Bourbon er en efterkommer af Bourbon-stammen.
Det er nu vigtigt at pointere, at eugenioides, robusta (egentlig canephora) og liberica er på øverste niveau i kaffefamilien – den egentlige species2). Det er fra dette niveau alle kaffeplanter nedstammer og forgrener sig. Arabica er herefter en spontan krydsning mellem eugenioides og robusta. Men for nemhedens skyld betragter vi herunder arabica som på niveau med robusta.
-
Arabica
Den ene af de 4 mest betydelige kaffesorter. Det er fra arabica, robusta, excelsea og liberica at næsten alle kaffevarieteter udspringer. Se i øvrigt: World…
-
Ateng
Ateng er en sammentrækning af Aceh Tenga, som er et område i Indonesien. Kaffen er en arabica-sort og faktisk den samme som Catimor.
-
Bourbon
En dominerende arabica-kultivar, navngivet efter den vulkanø nær Madagascar, hvor kaffesorten er udviklet. Øen var fransk koloni og hed dengang Bourbon. I dag hedder øen…
-
Catimor
Catimor er interessant, fordi det er en vild hybrid af timor og caturra, og fordi timor i sig selv er en vild hybrid mellem robusta…
-
Catuai
En krydsning mellem caturra og mundo novo, med samme kompakte vækst som caturra. Se iøvrigt: World Coffee Research | catuai
-
Caturra
En naturlig mutation af bourbon oprindeligt fundet i Minas Gerais i Brasilien. En lille plante som er meget lidt pladskrævende. Se i øvrigt: World Coffee…
-
Djemper
En kultivar fra Indonesien som trækker fra S288, der var en rust-modstandsdygtig varietet fra Indien.
-
Liberica
Liberica er en af de fire hovedsorter og er kendetegnet ved en mørk og ret krydret smag, typisk med meget lidt syre. Sorten har været…
-
P88
Oprindeligt en catimor-mutation, som selv har haft en omtumlet rejse, som fra Sydamerika er kommet tilbage til Asien.
-
Pache Bourbon/Pache
En naturlig mutation af bourbon, som udmærker sig ved en kompakt vækst, som gør den velegnet til små og utilgængelige marker. Se i øvrigt: World…
-
Paraiso Bourbon
En varietet udsprunget af Bourbon. Paraiso yder under middel og har en større tendens til plantesygdomme, men dyrkes til gengæld flere steder. Sammen med en…
-
Robusta
Den ene af de 4 mest betydelige kaffesorter. Det er fra arabica, robusta, excelsea og liberica at næsten alle kaffevarieteter udspringer. Robusta kendes også under…
-
S795
Selection 795 er den første arabica som var modstandsdygtig overfor svampesygdommen rust, som er den store plage blandt kaffedyrkere.
-
TimTim/Timor
TimTim er det navn som Timor-varieteten typisk har i Sydamerika. Timor er en vild hybrid mellem robusta og arabica, først fundet på den indonesisk regerede…
-
Typica
Typica betyder almindelig på latin og indikerer blot at den pågældende varietet er den grundlæggende af sin species. Se i øvrigt: World Coffee Research |…