...så er der ikke længe til vi åbner!

De to slags kaffe

Kaffe kan være lækker og kaffe kan være sprælsk!

Der er ikke noget fordækt i at holde af en behagelig kaffe. Det lyder ind­lysende, men der er faktisk kaffe som har andre kvaliteter. Vi har begge slags.

Lad os starte med den kaffe som ikke lyder så rar. For det er selvfølgelig ikke det der er tilfældet. Det er i virkeligheden præcist som med vin. Der er nogen der helst vil have en mørk og rund rødvin, med masser af mundfylde, mens andre ser langt efter en tanninfyldt og spids vin.

Nogen vil have den ene slags og andre den anden. Atter andre kan lide begge dele lige godt. Det er der ingen som sætter spørgsmåls­tegn ved. Det er nok snarere et problem, at vi tillægger bestemte ord positive eller negative egenskaber.

Men sådan er det lige præcist også med kaffe. Den bløde og runde kaffe kan langt de fleste lide at drikke og derfor har vi altid 3-4 typer i dén kategori.

Den anden kategori består af kaffe der stritter, og når det der stritter helt åbenbart kommer fra gæringen, vil man tit høre ordet funky. Det vil typisk være kaffebønner som er behandlet anderledes end traditionen foreskriver, f.eks. ved andre fermenterings­processer end normalt. De fås ofte kun i ganske små partier, så når et parti er solgt, er de væk.

Microscopy of L. reuteri (1000x) by Anastasiia Dmytriv

Generelt om kaffebønner

Det skal lige slås fast, at alle kaffebønner er fermenteret. Det er en del af den faste proces de gennemgår hos bønderne, inden de når ud til risterierne, oprindeligt blot for lettere at få frugtkødet skilt fra kernen – altså kaffebønnen.
Bønnesorten og fermenterings­processen er de to ting der stort set dikterer hvad smagen af den færdige kaffe bliver. Igennem styring af ristningen, kan man forstærke eller dæmpe nogle af disse karakteristika, men ikke tilføre en smag der ikke er der i forvejen. Der er plads til kunst, men ikke magi.

Læs mere om sorterne.