Din kurv er lige nu tom!
Espresso
Selvom espresso ikke er særligt gammel og mange faktisk heller ikke bryder sig særligt om den, er det stadig kongen over bryggemetoder og stedet hvor kaffebryggere kan være rockstjerner.
Espresso er en ret specifik måde at brygge på, hvor kaffen er stampet sammen til en såkaldt puk og vand bliver trykket igennem under højt tryk. Det vindue man har at brygge i, hvor udtrækningen af smagsstoffer er tilpas, er ganske snævert. Alt udenfor vil oftest blive karakteriseret som en fejl.
Det betyder selvfølgelig ikke at man må lave sin espresso som man vil. For vi har alle forskellig smag. Man kan lidt som i whiskydestillering, tale om at espresso har et hoved, en krop og en hale, og hver del fremhæver hver sine egne smagsnoter fra den anvendte kaffe. Laver man en kort espresso, fremmer man de krydrede noter fra hovedet og laver man en lang espresso, vil de syrlige noter fra halen blive begunstiget. I mellem de to ligger hovedet, der i hovedparten er sød. Olien der danner den såkaldte crema skabes hovedsageligt i hoved og krop. Den sidste del af cremaen som dannes i slutningen af brygningen, kan være nærmest farveløs og består hovedsageligt af bitterstoffer. Dén bør man, vil mange mene, undgå.
Bemærk i øvrigt, at man nogle gange vil høre begreberne krop, hjerte og hoved i forbindelse med en brygget espresso. Det er ikke det samme som whisky-begreberne ovenfor, men refererer til inddelingen i selve koppen; hjertet som ligger i bunden af koppen, kroppen i midten og hovedet øverst. Brygger man i et glas, kan man se hvordan de tre dele dannes kontinuert under brygningen, og ikke egentlig fasedelt.
Se også: