Din kurv er lige nu tom!
Bypass Brewing
De fleste kender nok en americano fra caféerne. Det er faktisk et godt eksempel på hvad bypass brewing er i sin grundform, nemlig at man laver en stærk kaffe, i dette tilfælde en espresso, og fortynder den med vand for at ramme en kop kaffe. Altså at man tilføjer vand udenom brygningen, og derfor udtrykket bypass.
Udtrykket dækker dog over lidt mere end det. Når man hælder vand gennem bønnerne, trækkes der smagsstoffer ud af kaffen. Både smagsstoffer vi er interesserede i og andre vi ikke er. Og selv de smagsstoffer vi gerne vil have, kan i nogle tilfælde være for dominerende og det er her bypass brewing kommer ind i billedet. Man kan f.eks. lave en stepvis brygning, hvor man bruger vand med forskellig temperatur i de forskellige faser og får en balance man ønsker og så til sidst tilsætter vand udenom for at lette styrken.
Det kan overfladisk set lyde lidt åndsvagt, men hvis vi vender blikket tilbage på americanoen, er det faktisk slet ikke så dumt endda. For præcist som de fleste kender americanoen, kender mange også den amerikaner der kommer ud af en kontorkaffemaskine. Den hvor den rigtig nok starter med en espresso, men så fortsætter med at hælde vand gennem pukken, med et småsurt resultat. Den normale måde at komme om ved dén kaffe på, er at lave en espresso og hælde tevand i. Og forskellen er altså temmelig stor. I de bryggemetoder hvor man aktivt anvender bypass-begrebet, er forskellen noget mindre, men altså bestemt eksisterende.
Se også: